Вівторок, 24.06.2025, 01:13
Вітаю Вас Гість | RSS

Червоноярська філія Аджамського ліцею

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Національна дитяча "гаряча лінія"

Національна гаряча лінія з питань запобігання домашнього насильства та торгівлі людьми

Національна гаряча лінія з питань запобігання домашнього насильства, торгівлі людьми

Головна » 2019 » Листопад » 13 » Бережіться ботулізму
20:46
Бережіться ботулізму

ХАРЧОВІ ОТРУЄННЯ. БОТУЛІЗМ

Ботулізм – це харчове отруєння ботуліновим токсином, який накопичується у зіпсованих продуктах та може призвести до тяжких наслідків. Для його нейтралізації, необхідно, щоб продукт пройшов повноцінну термічну обробку. Часта причина отруєння – вживання в’яленої, солоної або консервованої риби.

Збудник ботулізму – бактерія Clostridium botulinum. Інфікування відбувається через харчові продукти.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі.

Симптоми ботулізму:

- порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;

- сильно виражена сухість у роті, важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);

- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість, запаморочення;

- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп);

- ураження м’язів шиї та кінцівок.

Профілактика ботулізму:

- ретельно мити руки, продукти і посуд;

- при консервуванні в домашніх умовах, особливо м'ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С – не менше 40 - 60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою;

- найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки;

- рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні;

- гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у
домашніх умовах;

- не купувати і не вживати продукти харчування, виготовлені у домашніх умовах (консерви, в’ялену, копчену, солену рибу та інші) в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

 

Переглядів: 302 | Додав: redscol | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Листопад 2019  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів